Theater – dinsdag 7 november 2017

fABULEUS – Merlijn of het barre land

Dinsdagavond 7 november liep de grote zaal van Opek behoorlijk vol voor de alweer een topper van formaat in ons Artistiek Circuit: Merlijn of het barre land, de nieuwste voorstelling van jongerengezelschap fABULEUS. 2 muzikanten en 14 jonge spelers stonden samen op de scène om een vernieuwende versie te brengen van het beroemde verhaal van Koning Arthur en zijn Ronde Tafel.

Vertrekkend vanuit Merlijn oder Das wüste Land van Tankred Dorst (een stuk dat 12 à 15 uur zou duren om het volledig op te voeren) slaagden Dirk De Lathauwer en Astrid Ogiers erin om 14 jongeren tussen de 13 en 22 jaar oud én de dromerige klanken van Hydrogen Sea het stuk te laten dragen.

Arthur, de zoon van Uther Pendragon en Ygraine, wordt bij zijn geboorte door Merlijn meegenomen en ondergebracht bij een edelman. Uther Pendragon, voormalig heerser van Brittannië, sterft, waardoor er grote onrust onstaat in het rijk. Daarom plaatst Merlijn het zwaard Excalibur in een steen en wie het zwaard eruit kan halen, wordt de nieuwe koning van Brittannië. Wanneer Arthur als schildknaap het zwaard van Sir Kay (zijn adoptiebroer) vergeet en dit moet gaan halen, komt hij het rotsblok met Excalibur tegen en haalt het zwaard zonder enige moeite uit de steen. Arthur wordt koning, trouwt met Guinevere en richt de Ronde Tafel op, waar ridders aan plaatsnemen met een geloof in gelijkheid en zicht op een betere wereld. Eén van die ridders is Lancelot. Wanneer hij verliefd wordt op Guinevere, verschijnt Mordred (de buitenechtelijke zoon van Arthur) aan het hof. Hij zal Guineveres ontrouw veroordelen en mee aan de oorzaak staan van de val van het rijk van koning Arthur.

Al snel werd duidelijk dat er enkele straffe jonge acteurs hun rol vertolkten. Het voordeel aan werken met jonge acteurs is dat de goesting en het plezier van hun spel spat, enorm fijn om naar te kijken. Je voelde dat ze goed wisten waar ze mee bezig waren en welk verhaal ze vertelden. Hoewel deze voorstelling behoorlijk lang was (zo’n 2 uur en 45 minuten) bleven de spelers zich geven. Ze slagen erin het verhaal van Arthur en zijn Ronde Tafel, de liefdesgeschiedenis tussen Lancelot en Guinevere en Arthur en Guinevere samen met een politieke noot op een heldere manier te brengen.