Theater – maandag 22 oktober 2018

Het Paleis & De Nieuwe Tijd/Freek Vielen – NIETS

Maandag 22 oktober stond de eerste schoolvoorstelling voor de 2de graad gepland in CC Zwaneberg. ‘Niets’  is een theatervoorstelling van Het Paleis en De Nieuwe Tijd in een regie van Freek Vielen. Het theaterstuk is gebaseerd op het bekroonde boek van Janne Teller.

‘Er bestaat niets van betekenis.’ Op wat een normale dag in de stad Tering beloofde te worden, staat Pierre Anton op in de klas. ‘Er bestaat niets van betekenis’, zegt hij. Hij stapt de klas uit en gaat in een pruimenboom zitten. Zijn klasgenoten beseffen dat ze iets moeten doen: ze maken een berg van betekenis. Iedereen moet iets aan de berg toevoegen, iets wat voor hen betekenis heeft. maar dat loopt uit de hand …

Enkele reacties:

Over het algemeen vond ik dat ‘Niets’ zeker niet niets was. Het was een mooie maar heftige voorstelling. De acteurs hebben het verhaal van Pierre Anton fantastisch verteld en ik denk dat ze het publiek toch wel hebben laten zien dat er wel iets van betekenis is.

Ik vond de voorstelling niet geweldig, maar wel zeer aangrijpend. De dingen die sommige leerlingen moesten opofferen voor ‘de berg van betekenis’ gingen soms echt te ver. Zoals bijvoorbeeld de doodskist van je eigen zus opgraven …’

Ik vond het knap dat Freek Vielen het aandurfde om een voorstelling met zo’n zwaar thema voor te leggen aan een jong publiek.